Vetenskapsteori och forskningsmetodik
Sammanfattning
Kursen syftar till att studenten utvecklar fördjupad kunskap om vetenskapsfilosofiska riktningar, forskningsetiska överväganden samt modeller och metoder för vetenskaplig kunskapsproduktion inom socialt arbete.Behörighetskrav
Kandidatexamen inom det människobehandlande eller samhällsvetenskapliga området (inklusive ett examensarbete om minst 15 hp).
Urval:
högskolepoäng 100%
Kursplan
Kursplan för studenter höst 2017, höst 2016, vår 2016
- Kurskod:
- SC612A version 1,2
- Engelsk benämning:
- Theory of Science and Research Methodology
- Fördjupningsnivå
- A1N
- Huvudområden:
- Inget huvudområde
- Undervisningsspråk:
- Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
- Fastställandedatum:
- 17 november 2015
- Beslutande instans:
- Fakulteten för hälsa och samhälle
- Gäller från:
- 13 januari 2016
- Ersätter kursplan fastställd:
- 09 december 2013
Förkunskapskrav
Kandidatexamen inom det människobehandlande eller samhällsvetenskapliga området (inklusive ett examensarbete om minst 15 hp).
Fördjupning i förhållande till examensfordringarna
Kursen ingår som obligatorisk kurs i magister/masterprogrammet i socialt arbete. Kursen ges även som fristående kurs.
Syfte
Kursen syftar till att studenten utvecklar fördjupad kunskap om vetenskapsfilosofiska riktningar, forskningsetiska överväganden samt modeller och metoder för vetenskaplig kunskapsproduktion inom socialt arbete.
Innehåll
Kursen behandlar kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder och betydelsen av vetenskapsteori, forskningsprocesser samt förhållandena mellan teori och metod. Val av problemställning, forskningsdesign och olika forskningsmetoder samt tillämpning av databearbetning diskuteras. Vidare behandlas kvalitativa- och kvantitativa forskningsansatser vilket innefattar såväl beskrivande som analyserande tillvägagångssätt. I kursen diskuteras även vetenskapsteori och vetenskapsfilosofins historia. Kursen avslutas med författande av en forskningsplan vilken ska innehålla en redogörelse för den empiriska forskningsprocessens grundläggande steg samt data och datainsamlingsmetoders möjligheter och begränsningar. Forskningsplanen ska dessutom innehålla en forskningsetisk analys.
Lärandemål
Efter avslutad kurs skall studenten kunna
1. granska olika vetenskapsteoretiska synsätt, samt vetenskapens möjligheter och begränsningar,
2. beskriva samt motivera användningen av olika urvalsmetoder, datainsamlingsmetoder och analysmetoder inom den kvalitativa respektive kvantitativa forskningstraditionen,
3. tolka och dra slutsatser utifrån olika typer av kvantitativa och kvalitativa empiriska data,
4. formulera och motivera forskningsbara problemställningar samt planera en vetenskaplig undersökning utifrån vald forskningsmetod,
5. självständigt analysera ett vetenskapligt arbete, och
6. tillämpa och motivera forskningsetiska överväganden.
Arbetsformer
Undervisningen skapas ytterst av studentens och undervisande lärares interaktion vilket sker i form av föreläsningar, diskussioner och obligatoriska seminarier. Studenten ska under kursens gång göra individuella bearbetningar av empiriskt material och visa att de behärskar olika former av analysmetoder. Studenten genomför en kvalificerad artikelsökning och redovisar en sammanställning av det internationella forskningsläget inom det valda området.
Bedömningsformer
Lärandemål 1 - 3 examineras genom en enskild skriftlig tentamensuppgift där studentens kunskap i vetenskapsteori och om kvalitativa och kvantitativa metoder prövas. Lärandemål 4 och 6 examineras genom att studenten skriver en forskningsplan. Lärandemål 5 examineras genom att studenten redovisar en analys av en vetenskaplig publikation i socialt arbete.
Rätt till omtentamen
Student som underkänts i tentamen ges möjlighet till två omtentamina på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfälle enligt samma regel. Om en kurs upphört eller genomgått större förändringar har studenten, inom ett år efter det att förändringen skett, rätt till två omtentamina baserade på den kursplan som gällde vid registreringen på kursen. Tentamen och omtentamen genomförs på de tider som anges i schemat.
Betygsskala
Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
Kurslitteratur och övriga läromedel
Becker, H. (1998) Tricks of the Trade. Chicago: The University of Chicago Press, 232 s.
Booth, Wayne C, Colom, Gregory G, Williams, Joseph M (2004): Forskning och skrivande: konsten att skriva enkelt och effektivt. Lund: Studentlitteratur.
Bryman, A. (2011) Samhällsvetenskapliga metoder. Malmö: Liber. (valda delar)
Edling, C. & Hedström, P. (2003). Kvantitativa metoder: grundläggande analysmetoder för samhälls- och beteendevetare. Lund: Studentlitteratur, 205 s.
Forsman, B. (2004). Forskares frihet: om makt och moral. Lund: Studentlitteratur, 171 s.
Gustafsson B., Hermerén G. & Petersson B. (2004) Vad är god forskningssed? Synpunkter, riktlinjer och exempel Vetenskapsrådets rapportserie 2005:1
Hacking, I. (2005) Social konstruktion av vad? Bokförlaget Thales. 271 s.
Hammarsley, M. & Atkinson, P. (2007) Ethnography –Principles in practice, London: Routledge. 275 s.
Smith, D. (2005) Institutional Ethnography. A Sociology for People. Walnut Creek, CA: AltaMira Press. 257 s.
Thomassen, M. (2007) Vetenskap, kunskap och praxis: introduktion till vetenskapsfilosofi, Malmö: Gleerups, 234 s
Doktorsavhandling i socialt arbete som väljs i samråd med kursansvarig lärare. 200 s.
Artiklar som väljs i samråd med examinator 100 s.
Kursvärdering
Kursansvarig lärare/examinator ansvarar för att två kursvärderingar genomförs. En formativ kursvärdering (s.k. temperaturtagning) görs efter halva delkursen. Denna sammanställs och återkopplas till studenterna snarast möjligt. Sammanställningen presenteras på kursens hemsida och återkoppling sker under lektionstid. En summativ kursvärdering genomförs i anslutning till kursens slutförande. Kursansvarig lärare återkopplar resultatet till studenterna på schemalagd tid. Minnesanteckningar från återkopplingen med ändringsförslag upprättas och görs tillgängligt på kursens hemsida samt återkopplas till de studenter som påbörjar kursen vid nästkommande kurstillfälle.
Kontakt
Utbildningen ges av Fakulteten för hälsa och samhälle på institutionen Socialt arbete Grundutbildning avancerad nivå och Forskning.